Tips: Fri programvare alternativer til Google Analytics

Mange kommuner, statlig virksomheter, bedrifter og organisasjoner av alle størrelser bruker Google Analytics. Ønsker man å beholde kontrollen over egne dataene, trenger man et verktøy man kan kontrollere, noe du på ingen måte er garantert med Google Analytics. Heldigvis er Google Analytics ikke alene om å tilby funksjonalitet for å analysere data.

Her er fire fri programvare applikasjoner som tilbyr noe av den samme funksjonaliteten.

Matomo

La oss starte med en fri programvare applikasjon som på mange områder matcher Google Analytics med tanke på funksjoner: Matomo (tidligere kjent som Piwik). Matomo gjør det meste av det Google Analytics gjør, og sannsynligheten er stor for at den tilbyr funksjonene du trenger.

Disse funksjonene inkluderer beregninger på antall besøkende som treffer nettstedet ditt, data om hvor de kommer fra (både på nettet og geografisk), sidene de forlater, og muligheten til å spore henvisninger fra søkemotorer. Matomo tilbyr også mange rapporter, og du kan tilpasse dashbordet for å se beregningene du trenger mest hyppig.

Du kan prøvekjør Matomo her.

Open Web Analytics

Et annet alternativ, som også er fri programvare, er Open Web Analytics. Open Web Analytics tilbyr mange av nøkkelfunksjonene nettside analyse og mange av de samme funksjonene som Google.

I tillegg til den vanlige analysen og rapporteringsfunksjonene, sporer Open Web Analytics hvor på en side, og hvilke elementer besøkende klikker på; og tilbyr “heatmaps” som viser hvor på en side besøkende samhandler mest.

Open Web Analytics har en WordPress-plugin og kan integreres med MediaWiki ved hjelp av et plugin. Eller du kan legge til JavaScript kode eller PHP-kode på websidene dine for å aktivere sporing på samme måte som Google Analytics.

Før du laster ned Open Web Analytics-pakken, kan du prøve demoen for å se om den dekker dine behov.

Countly

Countly heavy er rettet mot markedsføringsorganisasjoner, og sporer mye dataene som er viktige for markedsførere. Denne informasjonen inkluderer besøkendes transaksjoner, samt hvilke kampanjer og kilder som førte besøkende til nettstedet ditt. Du kan også lage rapporter som er spesifikke for virksomheten din. Countly tilbyr også basisfunksjonalitet og holder oversikt over antall besøkende på nettstedet ditt, hvor de kommer fra, hvilke sider de besøkte og mer.

Du kan bruke en hosted version hos Countly eller hente kildekoden fra GitHub og selv drifte applikasjonen. Og ja, det er forskjeller mellom den hostede versjonen og den du selv drifter.

Plausible

Plausible er et nyere type fri programvare verktøyet for analyse. Applikasjonen er enkel å bruke er raskt å sette opp. Plausible tracker basis data og har fokus på en begrenset mengde informasjon – som inkluderer antall unike besøkende og de øverste sidene de besøkte, antall sidevisninger, fluktfrekvens og henvisere. Plausible er med andre ord enkelt og veldig fokusert på det det aller fleste trenger.

Det som skiller Plausible fra konkurrentene, er dens tunge fokus på personvern. Prosjektets skapere oppgir at verktøyet ikke samler inn eller lagrer informasjon om besøkende til nettstedet ditt, noe som er spesielt attraktivt hvis personvern er viktig for deg. Du kan lese mer om det her.

Det finnes en demo-side du kan teste ut. Etter det kan du enten selve kjøre applikasjonen eller registrere deg for å kjøre en hosted betalt versjon.

Denne artikkelen er oversatt og endret av Christer Gundersen basert på en artikkel på opensource.com, skrevet av Scott Nesbitt. Teksten er underlagt CC-BY-SA 4.0.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *