BBS – fri programvare er sikkert som banken

Når man håndterer 1,5 milliarder betalingstransaksjoner hvert år, er det ikke rart sikkerheten er plassert i høysetet. Derfor har Bankenes Betalingssentral (BBS) valgt fri programvare til forretningskritiske løsninger.

BBS hadde i 2008 en omsetning på 1,7 milliarder kroner, og har i dag 1 000 medarbeidere i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Som leverandør av elektroniske ID-, betalings- og informasjonsløsninger, er det kritisk med høy oppetid og stabil drift. IT-arkitekt i BBS David Elboth mener fri programvare er mer robust, og «snakker» bedre med andre programmer og verktøy.

75% av all applikasjonskode i BBS er i dag ekstern fri programvare, dvs. fri programvareprosjekter som ikke er utviklet internt i bedriften.

Løsningen

BBS har i dag 720 servere fordelt på 200 Linux-maskiner og 400 Solaris-maskiner. Det er også rundt 100 Windows-maskiner i maskinparken, men mindre enn 10% av all forretningskritisk kodeutvikling skjer på proprietære arkitekturer som .Net.

BBS satser dessuten stort på Java-utvikling, og utviklet sin første Java-baserte løsning allerede i 1999. Java er en plattformuavhengig teknologi, og BBS har derfor siden 2004 konvertert systemer utviklet med den aldrende, plattformavhengige teknologien COBOL til Java. I dag inngår Java-teknologi i flere av BBS sine kritiske løsninger, som for eksempel BankID.

Hvorfor fri programvare?

– Vi har benyttet åpen kildekode i en årrekke og kan derfor med god erfaring si at det gir en større grad av kontroll enn kommersiell vare. Det skyldes i stor grad muligheten for å drive egen feilsøking når det oppstår tekniske problemer, sier David Elboth. Selv om BBS kunne spart penger på ulike soft- og hardwarelisenser med supportavtaler, så er denne sikkerheten avgjørende for bedriften.

Med fri programvare har BBS bedre fleksibilitet til å integrere med fremtidige løsninger. Dette kan være handel gjennom mobiltelefon, eller nye typer av sikkerhetskoder. – Dette er kritiske systemer, poengterer Elboth. Siden BBS har intern kompetanse på utvikling og teknologi, er fri programvare det foretrukne valget.
– For oss som utvikler avanserte datasystemer er fri programvare uovertruffent, ifølge Elboth.

David Elboth var tilstede som foredragsholder på GoOpen 2010, og presentasjonen hans finner du på Friprogsenterets slidesharekonto.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *